Днес започва 14-ото издание на Алея на книгата във Варна, което

...
Днес започва 14-ото издание на Алея на книгата във Варна, което
Коментари Харесай

Ако сте във Варна - не пропускайте тази разходка


Днес започва 14-ото издание на " Алея на книгата " във Варна, което тази година ще продължи до 6 август и ще бъдат показани 60 издателства. В рамките на " Алеята " ще се срещнете  с доста български създатели, измежду които Тодора Димова, Емануил А. Видински, Мария Касимова-Моасе, Димитър Кенаров, Иван Ланджев, Радослав Бимбалов. 

Теодора Димова е  почетен посетител на откриването на фестивала, а на сцената в Литературния ъгъл на форума тя ще показа своите нови заглавия - „ Не ви познавам “, което е самобитно продължение на романа „ Поразените “, подложен във Варненския трагичен спектакъл, и сборника с публицистични текстове „ Молитва за Украйна “. 

На 1 август ще се състои среща с есеистичната книга „ За неизбежната случайност “ от Иван Ланджев, за която Георги Господинов споделя, че в нея има „ шах и бокс, литература и джаз, лирика и пандемия - изтанцувани и написани с демонски добър жанр, дълбочина и гений “. Същата вечер Ланджев ще показа пред читателите увлекателните репортажни разкази на Димитър Кенаров „ Диктатори, трактори и други завършения “.

 

Иван Ланджев през днешния ден в Пловдив, 17.30, Bee Bop cafe, За неизбежната случайност. След него в 19.00 Елин Рахнев с поезията си. Ако можех, щях да съм там.
Posted by Georgi Gospodinov on Friday, 23 June 2023
 

Писателят Радослав Бимбалов ще показа детайлности за читателите във Варна за своя нов разказ „ Екстазис “ в Литературния ъгъл на " Алея на книгата " на 3 август. На другия ден на ревюто ще има среща с Искра Урумова, създател на „ Коя е билката “, „ Откраднато, обречено, опазено “ и „ Орисано “. Гост на щанда на издателство „ Сиела “ ще бъде и Симона Стоева с книгите си „ Всички ние сме фантазии “ и „ Никога задоволителни “.

През десетте дни на " Алеята на книгата " известни персони ще четат на децата в границите на националната #КаузаГРАМОТНОСТ, чиято цел е стимулиране на интереса към книгите и четенето измежду дребните.  

Само преди седмици имаше риск ревюто на книги във Варна да не се организира, откакто Експертният съвет за устройство на територията (ЕСУТ) в града излезе с решение събитието да бъде преместено на ново място. От Асоциация „ Българска книга “ (АБК) обаче бяха безапелационни, че зоната, където Алеята е била през годините – ларгото на града, е най-подходяща. В последна сметка се стигна до решението мястото да остане същото, само че шатрите да бъдат единствено в едната му лента, а другата да остане свободна. Сцената за културните начинания, които обичайно съпътстват ревюто, ще бъде до Слънчевия часовник в Морската градина.

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР